Hoe vind je de juiste kandidaat voor een openstaande functie? Deze startup Recruitz.io denkt de ideale oplossing te hebben gevonden: heel gericht adverteren op sociale media en Google.
Een vacature levert soms een stortvloed van reacties op, waar de juiste kandidaat nauwelijks uit te selecteren valt. Op andere vacatures wordt juist nauwelijks gereageerd. Hoe vind je dan toch de ideale kandidaat?
Werf gericht op social media, stelt Lars Wetemans. Hij is een van de oprichters van Recruitz.io, dat bedrijven helpt om bedrijven te werven via advertenties op social media en Google.
Hoe werkt Recruitz.io precies?
Wetemans: “De spil in het platform is een bot, een virtuele assistent, die we Adam hebben genoemd. Hij stelt een werkgever vragen, zoals: voor welke functie zoek je iemand, in wat voor branche, hoeveel ervaring moet de nieuwe werknemer hebben?”
"Adam gaat daar dan mee aan de slag: hij kijkt van welke platformen mogelijke kandidaten gebruik maken, op welke tijdstippen ze daar gebruik van maken en wat ze belangrijk vinden aan een baan. Hij maakt daarvoor gebruik van gegevens die mensen zelf achterlaten op Facebook, andere social media en Google, en van gegevens die we hebben verzameld in voorgaande campagnes."
"Op basis daarvan maakt Adam een campagne op maat. Daarbij wordt alles automatisch gegenereerd: de tekst, de bijbehorende foto. Ook bepaalt Adam zelf op welke platformen er wordt geadverteerd. Designers zitten bijvoorbeeld op Dribbble, waar ze werk delen en met elkaar discussiëren. Adam bepaalt automatisch dat Dribbble een geschikt platform is, en koopt daar automatisch advertenties in."
"Je kunt er ook voor kiezen zelf een campagne samen te stellen. Je kunt hierbij zelf de teksten, afbeeldingen, media en het budget bepalen. Maar dat raden we niet aan, omdat je tegen het advies van Adam ingaat."
"Die maakt soms verrassende keuzes. We hebben laatst een campagne gedaan voor een ziekenhuis met een vacature voor een broeder of zuster. Adam ging plotseling 's nachts adverteren. Als je daar over nadenkt, is het heel logisch: zusters hebben nachtdienst, en zijn dan dus actief op social media. En 's nachts adverteren is ook nog eens goedkoper."
Veel bedrijven maken nu gebruik van vacaturesites als Jobbird.com of Banenmatch.nl. Waarom zou je Recruitz.io gebruiken?
"81 procent van de werkzoekenden is niet actief op zoek naar een baan. Ze willen wel van baan veranderen, maar komen nooit op traditionele vacaturesites. Maar iedereen in de recruitmentsector focust zich op die andere 19 procent."
"Wij richten ons op de 81 procent die niet via vacaturesites te bereiken is, maar wel via social media of Google. Op die manier wordt het makkelijker om geschikte kandidaten te werven."
"Er is bijvoorbeeld een groot te kort aan IT'ers. Die krijgen van alle kanten werk aangeboden en zitten helemaal niet op vacaturesites. Wij kunnen ze wel bereiken, door heel gericht op de juiste platformen te adverteren."
"Aan de andere kant krijgen bedrijven die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een administratief medewerker soms honderden reacties. Die worden nooit allemaal gelezen, waardoor de meest ideale kandidaat misschien wel op de stapel ongelezen reacties blijft liggen. Met ons platform kun je heel gericht inzetten op een doelgroep. Daardoor krijg je minder reacties, maar wel veel betere."
Hoe is het idee ontstaan?
"De recruitmentwereld stond de afgelopen jaren stil. Met de komst van internet, kreeg je naast advertenties in kranten ook online vacatures. In 2007 kwam LinkedIn erbij, en dat was het dan."
"Ik heb een tijd lang als online marketeer voor wervingsbedrijven gewerkt. Ik werkte dus al die tijd al op het snijvlak van social media en recruitment. Voor mij was het dus logisch om die twee te combineren."
"We hebben het idee met zijn drieën uitgewerkt. Toen hebben we al snel developers aangetrokken, waarmee we de techniek zijn gaan ontwikkelen. Daarna hebben we het platform twaalf maanden getest met twintig klanten, waaronder Kuehne+Nagel en KFC. In dat jaar hebben we 1800 advertenties ingevuld, en Adam voorzien van informatie over welke advertenties effectief zijn."
Hoe kwamen jullie zo snel aan de eerste klanten?
"Voor een deel komen hebben we die zelf benaderd in ons netwerk, maar er zijn ook bedrijven die ons zelf hebben gebeld. Veel bedrijven zitten te springen om nieuwe wervingsmethodes, en sommige klanten hebben al besloten om alle vacatures via Recruitz.io in te vullen."
Hoe duur is het?
"De prijs ligt tussen de 600 en 1200 euro per campagne. Ietsje goedkoper dan een traditionele wervingscampagne, daar zijn de prijzen vaak tussen de 1.100 en 2.000 euro."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl